New Life

Assalamualaikum..

Ye aku berganjak naik lagi ke next stage of life. Kehidupan yang penuh dengan tanggungjawab. Alam perkahwinan yang masih baru bagi aku..

Alhamdullillah segalanya dipermudahkan. Berharap segala doa dan harapan saudara mara bersama-sama dalam kehidupan berikut.

Terima kasih sayang kerana sudi menerima diri ini sebagai pemimpin kamu. Harap kita sama-sama kuat untuk hadapi segalanya.

Special Post - Bestfriend

-Post ini merupakan satu dedikasi khas kepada seorang SAHABAT-

Ainu Amirah Mohamad Azam (@nunu_comey)


Seperti yang dijanjikan, one special post for you. Sebelum tu, minta maaf ambil gambar curi masa tengah sibuk telefon mummy. Ok kita mulakan dengan memperkenalkan empunya diri ini. Merupakan seorang gadis yang comel apatah lagi ayu (kata dia la :-P ), masih single dan sedang mencari calon suami. Sesiapa yang berminat boleh berkenalan dengan aku dahulu.

Post ini adalah untuk ucapan hari lahir dia pada 08/08/2012 lepas. Kira belated wish la macam ni. Nampak je macam belated wish tapi sebenarnya dah disambut tepat pada harinya. Siap ada advance lagi. Nasib baik la dah nak balik kalau tak lagi tak larat nak tambah advance nya. Tahniah kau dah 21, sila daftar mengundi ye. Tunaikan tanggungjawab anda walaupun politik Malaysia kotor. :P

Terima kasih kerana sudi melapangkan masa untuk aku selama 3 hari berturut-turut. Sampai balik lewat pagi hari, tak pergi majlis wajib, tolong print surat aku dan macam-macam lagi. You give me a very happy moment.

Aku tak tahu nak celebrate birthday orang macam mana. Jadi aku harap cukup la aku tunaikan janji aku untuk bawa kau pergi bershopping di seluruh seberang pulau pinang. Mungkin lepas ni memang dah tiada kesempatan untuk berjumpa lagi atau mungkin itu kali terakhir kita berjumpa dalam realiti. Kenangan 3 hari kita habiskan masa ini je aku boleh hadiahkan. Dan post ini akan menguatkan  kenangan kau sebagai hadiah tambahan dari aku.

Satu je nasihat aku, teruskan sahaja apa minat kau jangan ambil kisah tentang apa yang orang lain katakan. Tiada siapa dapat menilai diri kita melainkan Allah. Buang pepatah "kene pandai memilih kawan", berkawan seramai mana mungkin kerana itu silaturahim kita tetapi guna la pepatah baru ini "kene pandai memilih perangai kawan" kerana tak semua yang nampak baik itu teladan dan tak semua yang nampak jahat itu teruk. Ingat balik apa yang aku ceritakan tentang dengan siapa aku berkawan. Jahat atau baik itu belakang kira, apa yang penting pengalaman yang dilalui mereka sebagai iktibar.

Dengan tamat post ini, aku dengan ini ingin mengumumkan bahawa kau bukan lagi kawan aku, tetapi kau adalah SAHABAT aku. There is a different between friend, bestfriend and boyfriend. :-P







P/S: Jaga diri mungkin aku lebih jauh untuk membantu selepas ini. Tak payah baca yang atas-atas, baca dua perenggan last dan fahaminya.

Enhanced Interior Gateway Routing Protocol (EIGRP)


R1


 config terminal
 router eigrp 1
 network 172.16.13.0
 network 172.16.164.0
 network 192.168.5.0
 end

R2

 config terminal
 router eigrp 1
 network 172.16.13.0
 network 172.16.10.0
 network 192.168.6.0
 end

Testing

 show ip eigrp neighbour
 show ip route

Routing Information Protocol (RIP)


R1
 config terminal
 router rip
 version 2
 network 172.16.1.0
 network 172.16.2.0
 end

R2
 config terminal
 router rip
 version 2
 network 172.16.2.0
 network 192.168.1.0
 end

Test
 show ip route 

Cisco Static Route


R1

config terminal
interface gig0/0
ip address 172.16.1.1 255.255.255.0
no shutdown
exit

interface se0/0/0
ip address 172.16.2.1 255.255.255.252
clock rate 64000
no shutdown
exit

ip route 192.168.1.0 255.255.255.0 172.16.2.2


R2

config terminal
interface gig0/0
ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
no shutdown
exit

interface se0/0/0
ip address 172.16.2.2 255.255.255.252
no shutdown
exit

ip route 192.168.1.0 255.255.255.0 172.16.2.1

Cisco Basic Router Configuration

  1. Hostname
    • config terminal
    • hostname R1

  2. Console Password
    • config terminal
    • line console 0
    • password cisco
    • login
    • exit

  3. Telnet Password
    • config terminal
    • line vty 0 5
    • password cisco
    • login
    • exit

  4. Enable Secret/Password
    • config terminal
    • enable secret class

    • config terminal
    • enable password class

  5. Banner
    • config terminal
    • banner motd #You Are Not Authorized#

  6. Interface Configuration
    • config terminal
    • interface fa0/0
    • ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
    • end

  7. Description
    • description R1 to R2 connection

  8. Save Configuration
    • copy running-config startup-config

  9. Delete Configuration
    • copy startup-config running-config
    • erase startup-config
    • reload

Hanya Sebab Kau

Salam Sejahtera

Sopan pula malam ni kan. Maklum lah dah lama tak update blog ini. Kalau la blog ini macam perkakasan yang sering kita nampak mesti sudah bersawang atau berhabuk. Yang sudah pasti yang berpenyakit asma dilarang mendekati habuk.

Mungkin pada waktu sekarang ini mungkin akan ramai yang menceritakan tentang penghujung 2011 atau mungkin akan menceritakan azam baru untuk di tahun baru ini. Tapi aku, tidak akan menceritakan tentang kedua-dua perkara tersebut cuma ingin menceritakan pandangan terhadap orang ramai kepada teknologi yang tercipta sekarang ini.

Berbalik kepada tajuk "Hanya Sebab Kau" diatas itu, mungkin ada yang masih lagi memikirkan tentang tiga patah perkataan tersebut. Tajuk yang diatas adalah untuk merujuk kepada beberapa golongan yang hanya merasa sesuatu perkara itu baik untuknya sahaja tetapi dijadikan alasan menyeluruh satu dunia. Perkara ini akan diterangkan terhadap teknologi yang tercipta sekarang ini.

Perkara yang pertama adalah pandangan golongan ini terhadap sistem operasi atau dalam bahasa english operating system (OS) atau bahasa umum yang difahami ramai Windows. Walaupun telah ramai otai-otai teknologi menerangkan bahawa Windows adalah satah satu daripada sistem operasi tetapi orang ramai masih menyatakan "Linux itu adalah Windows". Kita tidak boleh salahkan kepada mereka kerana bukan bidang mereka untuk mengetahuinya. 

Kita kecilkan skop ini kepada yang terlibat dalam sektor teknologi sekarang ini seperti juruteknik, pengaturcara, pengurus kedai komputer dan lain-lain. Boleh juga melibatkan pengguna-pengguna tegar sesuatu teknologi. Baik berbalik kepada pandangan terhadap sistem operasi, sedia maklum ramai yang mengetahui terdapat pelbagai jenis sistem operasi yang terdapat sekarang ini, tetapi HANYA SEBAB dia tahu menggunakan satu jenis sistem operasi sahaja dia menyatakan itulah yang paling terbaik sehingga menolak segala kenyataan tentang keburukan sistem operasi yang sedang digunakan. Perkara ini sering berlaku bila kita menbincangkan perkara tersebut dengan kebanyakkan pemilik perniagaan perkhidmatan servis komputer. Mungkin disebabkan mereka mencari makan dengan memberi perkhidmatan kepada Microsoft Windows sahaja, jadi mereka tetap menyatakan bahawa Windows adalah yang terbaik untuk digunakan. Kita masih belum menjumpai kedai servis komputer yang memberikan perkhidmatan untuk sistem operasi Linux dan juga Mac OS. Mereka menolak kekurangan sistem operasi yang dibanggakan oleh mereka dan juga menolak kebaikkan sistem operasi yang lain. Ini yang aku maksudkan HANYA SEBAB kau seorang je, semua perlu menerima pendapat itu.

Ok dari sistem operasi ini kita berpindah ke gajet kegunaan ramai iaitu telefon bimbit dan juga tablet. Seperti yang kita tahu sekarang ini, pengeluar telefon bimbit telah mengeluarkan pelbagai telefon pintar yang boleh dikatakan mampu milik oleh setiap pengguna. Disebalik pengeluaran yang begitu banyak wujud persaingan antara model dan juga sistem operasi yang digunakan. Apple meletakkan IOS sebagai sistem operasi mereka untuk bersaing bersama dengan Motorola, Samsung dan Sony yang meletakkan Android sebagai sistem operasi mereka. Malah tidak kurang juga pengguna Blackberry yang lebih memfokuskan kepada pengguna koporat untuk bersaing dan tidak lupa kepada Nokia yang meletakkan Symbian dan Windows Phone menjadi sistem operasinya. Seperti perkara yang berlaku didalam pemilihan sistem operasi bagi pengguna komputer peribadi, perkara ini juga berlaku dalam pemilihan sistem operasi bagi telefon pintar. Pengguna Android yang kian meningkat mula mengecam kelemahan telefon pintar yang lain. Ada juga pengguna yang mengutuk telefon pintar yang digunakan olehnya walaupun baru beberapa hari menggunakan telefon tersebut. Penggunaan sesuatu telefon pintar pada masa yang singkat hanya akan memperlihatkan kekurangan telefon tersebut, jadi untuk mengetahui kebaikkan sesuatu telefon bimbit tersebut dan juga sistem operasi yang digunakan perlulah digunakan sekurang-kurang 1 bulan. Itu lah yang boleh dikatakan HANYA SEBAB kau tak reti mengggunakan sesuatu teknologi ia merupakan kekurangan teknologi tersebut. Perkara ini seperti menyerupai perangai kanak-kanak yang tidak menyukai permainan yang diberikan oleh seseorang.

Tujuan aku menulis berkenaan perkara ini adalah, setelah terjebak dalam bidang teknologi ini selama beberapa tahun, banyak yang aku perhatikan orang ramai lebih suka memberikan kenyataan yang berunsurkan peribadi tentang sesuatu teknologi. Sebagai contoh daripada perkara diatas, ramai yang menyatakan sistem operasi Linux adalah satu sistem yang tidak mesra pengguna. Bila ditanya apakah sebabnya, ramai memberitahu alasan yang sama iaitu tiada perisian yang boleh digunakan semasa menggunakan sistem operasi Windows, kesukaran untuk memasang sesuatu perisian, penggunaan command line dan pelbagai lagi. Dan bila ditanyakan berapa lama menggunakan sistem operasi tersebut, ramai yang menjawab kurang daripada 3 bulan. Adilkan sesuatu perkara jika dibandingkan dalam tempoh yang singkat. Andai kata anda menggunakan sistem operasi Windows selama 3 tahun, adakah cukup untuk menilai sistem operasi Linux selama 3 bulan penggunaan?

Kadang-kadang diantara dua perkara yang aku sebutkan diatas iaitu sistem operasi komputer dan juga sistem operasi telefon pintar, aku berasa kelakar bercampur hairan bila melihat seseorang yang mengecam sistem operasi Linux dengan teruk tetapi menggunakan telefon pintar Android. Adakah seperti mengutuk diri sendiri yang dikatakan bodoh.

Akhir kata, jangan kita memandang kelemahan sesuatu teknologi HANYA SEBAB kita tidak reti menggunakan teknologi tersebut. Sesiapa yang melakukan perkara seperti itu membuatkan aku menganggap dia seperti orang awan yang hanya tahu menekan suis on komputer.

Kuxgenius Network

Agak lama tak update blog ni..
terlalu sibuk dengan kerja..
ini baru ojt belum lagi kerja sebenar..
tak tahu la pula sibuk macam mana..

Berbalik kepada tajuk diatas
itu la dia salah satu impian aku
salah satu langkah meneruskan usaha mencapai impian
Kuxgenius Network
Syarikat yang ditubuhkan oleh aku
hasil khidmat nasihat dari rakan baik aku Haiqal dan Asri..

Nama syarikat ini diambil daripada nama blog ini
oleh itu blog ini telah menjadi salah satu projek syarikat
tetapi masih menjadi blog peribadi
bukan company website.